2015. június 17., szerda

Az író és teremtő

Sir Terry Pratchett

Sir Terence David John Pratchett a Brit Birodalom Rendje tisztje (OBE), Knight Bachelor, angol fantasy- és science fiction-író. Beaconsfieldben született 1948. április 28-án. Leginkább Korongvilág-regényeiről ismert. Más művei többek között a Johnny Maxwell Trilógia, és a Manák Trilógiája. Társírója a Long Earth sorozatnak, a Good Omens nevű regénynek illetve a Science of the Discworld sorozatnak. Az íráson felül szorosan együttműködött könyveinek játékokba és színdarabokba való átültetésében.


13 évesen kezdett írni, és 15 éves volt első műve publikálásakor. Első regénye, The Carpet People, 1971-ben jelent meg, majd az első Korongvilág regénye, The Colour of Magic, 1983-ban került az angol könyvesboltok polcaira - A mágia színe magyar fordítása 1992-ben jelent meg -, és azután évente egy-két könyvet írt.

Good Omens by
Neil Gaiman and Terry Pratchett 

Felesége, Lyn 1968-ban ment hozzá, 1970-ben Rowberrowba költöztek. Lányuk, Rhianna ott született 1976-ban. 1993-ban a család Salisburytől délnyugatra költözött (Wiltshire megye), ma is ott élnek. Rhianna Pratchett újságíró és véletlenszerű macskagyűjtő; írt egy fantasy regényt Child of Chaos címmel. Sok játék szövegén és történeti szálán dolgozott, ilyen a Heavenly Sword és az Overlord. A Writers' Guild of Great Britain tagja volt.

1990-ben az Egyesült Királyság bestseller szerzője; 2007 februárjára hozzávetőleg 50 millió könyve kelt el világszerte, 33 nyelven vált olvashatóvá. Jelenleg a második legolvasottabb író az Egyesült Királyságban, és hetedik legolvasottabb nem amerikai író az USA-ban.

1998-ban A Brit Birodalom Rendje tisztje (OBE) lett, „az irodalom érdekében tett szolgálataiért” (for services to literature). Regénye, The Amazing Maurice and his Educated Rodents 2001-ben Carnegie Medal-díjat nyert, mint legjobb gyermekkönyv. Pratchett és könyvei körül rajongói valóságos kultuszt alakítottak ki.


Pratchett saját elmondása szerint szórakozásai: írás, sétálás, számítógépek, élet. Jól ismert volt arról, hogy előszeretettel visel nagy, fekete kalapokat, mint az a legtöbb regénye borítójának belsején látható. Gyerekként csillagász szeretett volna lenni, és beteljesítette ezen célkitűzését egy csillagvizsgáló építésével a kertjében.

Terry Pratchett ateista, és az "Angol Humanisták Egyesületének Kiemelt Támogatója" (Distinguished Supporter of the British Humanist Association) volt.

2005. július 31-én Pratchett kritizálta a Harry Potter médiában való elterjedését, megjegyezve, hogy "a média bizonyos tagjai látszólag azt gondolják, J. K. Rowling folytatólagos emelkedése csak más szerzők kárára történhet". Ugyanakkor nem említette, hogy nem szeretné a Harry Potter-regényeket.
Pratchett érdeklődése az orangutánok iránt tükröződik az egyik legnépszerűbb kitalált karakterén, a Könyvtároson, és munkáján, mint az Orangutan Foundation UK megbízottja. Tevékenységei közé tartozott útja Borneóba a Channel 4 stábjával, egy Jungle Quest epizód készítésének céljából, 1995-ben, mely az orangutánokat természetes környezetükben mutatta be. Pratchett vezetésével a rajongói találkozók, például a Discworld Conventions, az Orangutan Foundation-t jótékonysági célból támogatják. Ha Pratchett ellátogat egy ilyen találkozóra, egy árverés keretében a rajongók gyakran licitálhatnak, hogy a következő Korongvilág regényben valamilyen formában szerepeljen a nevük, majd ez a pénz az Orangutan Foundation-höz kerül.

2007 decemberében hozta nyilvánosságra, hogy Alzheimer-kór egy ritka fajtáját diagnosztizálták az orvosai. Állapota miatt élete utolsó éveiben asszisztensre és szövegfelismerő program segítségére szorult az íráshoz. A BBC egy filmes naplót is készített róla, 2011-ben bemutatták „Terry Pratchett: Choosing to Die” címmel.

2009 újévétől a Sir megszólítás illette meg, mert a királynő lovaggá ütötte az irodalomért tett szolgálataiért.

2015. március 12-én halt meg otthonában.

Korongvilág
by, Paul Kidby 
Eltekintve egyedi írói stílusától, a lábjegyzetek használata is jellemző rá. Ezek általában humoros eltávolodások az elbeszéléstől, vagy megjegyzések, melyek különböző számban fordulnak elő. Másik figyelemre méltó ismertetőjegye írói stílusának, hogy könyveinek nagyobb része nincs fejezetekre bontva. Saját elmondása szerint ez azért van így, mert az élet sincs fejezetekre bontva, mint ahogy a legtöbb film sincs, és Homérosz sem fejezetekben írt. Állítása szerint fejezetek nem szükségesek a felnőtteknek szóló könyvekben. Bár ez alól is van kivétel, például a Going Postal.

A karakterek nevei, a helyek nevei, és a címek gyakran szóvicceket, utalásokat vagy kulturális hivatkozásokat tartalmaznak. Jó néhány szereplő jól ismert, létező vagy kitalált személyt parodizál. Például több könyvében szerepel „Cohen, a Barbár”, ő „Conan, a Barbár” paródiája, „Leonardo da Chirm” pedig Leonardo da Vincire emlékeztet. A Korongvilág-sorozat legállandóbb tagja, a „Halál” emblematikus alakja a regényeinek, csupa nagybetűvel szedett párbeszédekkel van jelen.Források:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése