2016. október 15., szombat

A görbetükör innenső oldala 1.

Wow-Wow szósz

Mustrum Ridcully/Rettentheő Mustrum Főrektor kedvenc ételízesítője, amelynek elkészítését még a bácsikájától tanulta. Az említett nagybácsi nem csupán önmagában, hanem másnaposság elleni gyógyszer alapanyagaként is használta. Ez utóbbiból később megivott egy egész üveget, amely talán túlhatásosnak bizonyult, ugyanis megoldotta, hogy soha többet ne kelljen ilyen dolgok miatt aggódnia. De a temetésen igazán kipihentnek tűnt. Maga a szósz nem igazán terjedt el a Korongon tekintve, hogy szokása felrobbanni, ha éghető dolog –különösen faszén- közelébe kerül, túl erősen rázzák, vagy valaki csúnyát mond róla hallótávolságban. Egy frissen elkészített Wow-Wow szósz nagy bajban akár kézigránátként is használható.

Alapanyagai:
-    Jól érlelt Scumble (Egy fajta almabor, amely akár almát is tartalmaz, és általában elég erős, hogy kanalakat marjon tisztára.)
-    Kovászos uborka
-    Kapribogyó
-    Mustár
-    Mangó
-    Füge
-    Reszelt Wahoonie (Durián szerű gyümölcs, de korongvilági standardok szerint hosszabb és büdösebb.)
-    Szardella olaj
-    Ördöggyökér (Asafetida por)
-    Nagyadag kén és kálium nitrát
-    Vangelmensth Vörös Piton chili

Meglepő módon a Wow-Wow szósz nem egyedül a Korongvilágon létezik. Bár alapanyagai közé itt a Gömbvilágon nem tartoznak ennyire extrém és veszélyes szerek, és harci eszköznek sem annyira kézenfekvő, Az első készítője legendásan Dr. William Kitchiner, angol orvos, és optikus, a teleszkóp feltalálója. Ha ezek még nem lettek volna elegek, világhírű szakács is volt és a címben említett szósz mellet ő találta fel Angliában a chipset. 1822-ben adta ki a Cook’s Oracle című szakácskönyvét, amely a világ angolul beszélő részében bestseller lett. Ellentétben a legtöbb akkori élelmiszerekről író szerzővel, ő készítette el a saját ételét és intézte el az ehhez köthető házimunkákat. Ehhez segítségére volt a hordozható ízes szekrénye, amelyben mindig kéznél voltak a fűszerei és szószai, hogyha utazott. Lássuk milyen a Wow-Wow szósz eredeti Gömbvilágon is kikeverhető receptje.

Hozzávalók:
- Petrezselyem
- Kovászos uborka, vagy még jobb a kovászos dió
- Vaj
- Liszt
- Húsleves
- Ecet
- Portói bor
- Gomba ketchup
- Mustár

A petrezselymet nagyon apróra vágjuk. Két-három kovászos uborkát vagy diót apró négyzetekre vágunk. Egy tojásnyi vajat megolvasztunk egy serpenyőben, egy leveseskanálnyi lisztet és 2,5 deciliter húslevest hozzáadva összekeverjük (Rántást készítünk. Égő Csipkebokor). Egy evőkanálnyi ecetet, és ugyanannyi gomba ketchupot, portói bort, valamint mustárt adunk hozzá. Az egészet kevergetjük és melegítjük ameddig egyéni ízlésünknek megfelelő sűrű lesz. Végezetül hozzákeverjük a felaprózott petrezselymet és a négyzetre vágott uborkát/diót ameddig még meleg.

Inspiráció: Reddit
Források:  Discworld Wiki , Wikipedia

1 megjegyzés:

  1. Fizetnék egy kisebb összeget, hogy élőben lássam, amikor ezt valaki megissza. :)

    VálaszTörlés