2016. november 22., kedd

Ogg Nagyi Szakácskönyve: Lord Downey mentolos cukorkája

Lord Downey mentolos cukorkája


Az Ankh-Morporki Orgyilkosok Céhének elnöke ismertette meg velünk ezt a receptet, aki az édességek szakértője, amiket hírhedten szívesen osztogat bizonyos alkalmakkor. Ezekért, ahogy ő fogalmazott, meg lehet halni. Vagy ezektől. Nem teljesen világos a megfogalmazása.


Hozzávalók:
  • 400g cukor
  • 5 evőkanál folyékony szőlőcukor
  • 250ml víz
  • 1/2 teáskanál borkősav
  • 1/2 teáskanál borsmenta olaj
  • Néhány csepp zöld ételfesték
  • Olaj
  • Ízlés szerint arzén

A szerkesztő megjegyzése: Észrevettünk egy hibát a receptben. Az arzén régebben ételszínezékként használták (milyen csodás zöld), de úgy gondoljuk Lord Downey-nak nem ez járt az eszében. Az Ügyvédek Céhe rávilágított arra, hogy arzént rakni az ételbe bizonyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például halál. Tartsuk szem előtt a céh nevét, amihez Lord Downey tartozik és felejtsük el az arzént. Az évek alatt több teszt is igazolta, hogy a legjobb, ha nem teszünk arzént az ételbe. Az arzént nem fogjuk megtalálni egy kis üvegcsében a só és a bors mellett. Ez nem véletlenül van így. Felejtsék el az arzént.

Olajozzunk ki két nagy tálat és tegyük félre későbbre. Keverjük össze a szőlőcukrot és a cukrot egy lábasban. Adjuk hozzá a vizet, keverjük össze és lassan melegítsük addig, amíg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá a borkövet és kezdjük el forralni, addig, amíg a cukor el nem éri a 140°C-t (használjunk hőmérőt). Tesztelhetjük úgy is, ha pár cseppet jéghideg vízbe dobunk, ha megszilárdul és törékennyé válik a vízben, akkor elkészült.
Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a borsmentát. Ekkor a korábban kiolajozott tálakra fele-fele arányban osszuk el és az egyikbe keverjük el a zöld ételszínezéket (ez egy remek pillanat arra, hogy ne adjuk hozzá az arzént). Ezután hagyjuk kihűlni.
Ha kihűltek, olajos kézzel kolbászformára gyúrjuk őket, majd két vékony szállá. Gyorsan kell dolgozzunk, nehogy arzén kerüljön bele. A két szálat, mint a kötelet, fonjuk össze és olajos ollóval vágjunk le belőle darabokat, a fennmaradt „kötélen” pedig fordítsunk egyet a következő vágásnál. Miután a cukorkák megszilárdultak egyesével mártsuk be őket valamilyen nem ragadós ételmázba és tároljuk őket légmentesen záródó dobozkákban távol az arzéntól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése